Дипломна работа

Софтуерно приложение за следене захарната зрялост на различни сортове грозде. | Защитена на: 01/01/1900

Българските традиции във винопроизводството са известни по цял свят. Със своето
качество, богата история и истински вкус, българското вино се нарежда до държавите
световни първенци в производството и износа на вино.
В момента в държавата ни има над 300 винарни, като качеството на българското
вино продължава да се слави из Европа и света. Проучвания от 2016 година поставят
България на престижното 22-ро място в света по площ лозя в производствен размер . Това
е още едно доказателство за смисъла на софтуерното приложение за прогнозиране захарни
градуси, както и че държавата ни е добра възможност за тестова област, както и за
потенциален пазар. Каберне Совиньон и Мерло, които са обект на тестовете и
валидирането на модела за следене и прогнозиране захарни градуси, което е основната
част от дипломната работа, съвкупно представляват 31% или близо 1/3 от площта на
лозята в страната.
Въпреки сериозните си традиции и история в този така важен сектор, страната ни
изостава откъм използване на софтуер и модерни технологии, които да подпомогнат
винопроизводителите за вземане на решения като например кога е най-подходящо време
за беритба на гроздето. В момента лозарите и винопроизводителите събират няколко
чепки грозде от различни места по лозята, смачкват и премерват захарните им градуси. На
базата на това, решават дали да съберат цялото количество грозде (което може да е
стотици или дори хиляди декари) или да го оставят да узрее още малко, за да покачи
захарните си градуси. Ако се направи грешка в преценката, се увеличава рискът от
материални загуби за цялата винарна. Вторият проблем е, че по този начин се заключва
възможността на лозарите да управляват ресурсите си (човешки и времеви) ефективно,
тъй като се решава на момента дали продукцията е готова. По този начин, ако става дума
за голямо количество продукция, още на следващия ден трябва да се организира цялата
беритба, премачкването на гроздето, отцеждането му в съд и последваща ферментация.
Друг сериозен фактор е изменението на климата, което също афектира времевия диапазон
на захарна зрялост на различните сортове грозде.
Софтуерното приложение, предмет на дипломната работа е уеб базирано и цели да
улесни технолозите и агрономите в една винарни, предоставяйки им лесен и удобен начин
за вземане на информирани решения кога е най-подходящо време за беритба на даден сорт
грозде на базата на зрелостта и захарното съдържание у него.
С този проект представяме софтуерното приложение, което ще анализира
информацията за атмосферните условия на лозята в дадения момент, както и определен
брой дни преди и след него. Тази информация идва от хардуерни сензори, разположени
на едно или повече места в лозовите масиви (зависи от големината и разположението на
винарната). Сензорите дават данни за температура, влажност на въздуха, влажност на
листата, влажност и температура на почвата. Данните се анализират на базата проучвания
и дългогодишни опити на френски, италиански, испански и португалски учени и се
представя в удобен, дигитализиран вид на потребителите (агрономи, лозари, технолози).
Тези данни ще бъдат използвани от разработен модел за следене захарната зрялост на
гроздето, чиято цел е да представи на потребителя развитието на захарното съдържание в
гроздето, още преди то да бъде събрано от лозовите масиви. Накрая той ще може да
избира дни напред, за които да вижда за всяка дата - прогнозирани захарни градуси в
избран от него сорт и лозов масив.а зрялост на различните сортове грозде.
С помощта на разработеното софтуерно приложение, технолозите ще могат да
получават информирани решения и да намалят риска от загуби на винарната, да
организират правилно и навреме беритбата и да увеличат качеството на виното.

Scroll to Top